Home
  Berekening
  Hypotheek
  Depot rekening
  Procedure
  Offerte aanvragen
 
   
 

 

Nieuwbouwhypotheek

 

U heeft een belangrijke beslissing in uw leven genomen: u gaat een woning kopen. Een bestaande woning naar uw zin of juist een nieuwbouwwoning. Daar komt van alles bij kijken.

 

Bestaande woning kopen

 

Als u een bestaande woning op het oog heeft of al heeft gekocht, krijgt u te maken met 'Kosten Koper' (K.K.). Dit betekent dat u als koper naast de koopprijs van de woning extra kosten betaalt.
Deze extra kosten hebben betrekking op:

 

 • overdrachtsbelasting (6% van de koopprijs)

 • inschrijving in het kadaster

 • kosten voor de eigendomsoverdracht (de transportakte)

 • makelaarscourtage

Wanneer u een bestaande woning koopt zal de verkoper meestal van u een aanbetaling of waarborgsom (vaak 10%) verlangen. Dat geeft de verkoper meer zekerheid dat u de gemaakte afspraken nakomt. In het algemeen kunt u voor dit bedrag volstaan met een bankgarantie. Deze wordt aan uw notaris beschikbaar gesteld. De bank stelt zich dan garant voor de waarborgsom. In het geval dat u niet in staat zou zijn om de gemaakte afspraken na te komen, betaalt de bank de waarborgsom. Dit bedrag wordt dan natuurlijk wel weer door de bank op u verhaald.

 

Nieuwbouwwoning kopen

 

Kiest u voor een nieuwbouwwoning, dan is er geen sprake van 'Kosten Koper', maar van 'Vrij Op Naam'. Dat wil zeggen dat in tegenstelling tot een bestaande woning, de overdrachtskosten die samenhangen met de levering van de woning, voor rekening komen van de verkopende partij. De koop van een nieuwbouwwoning gaat meestal aan de hand van een koop/aanneem-overeenkomst. De aanneemsom betaalt u in termijnen al naar gelang de bouw vordert. Tijdens de bouwperiode betaalt u rente, de zogenaamde bouwrente. Wanneer de woning nog moet worden gebouwd of verbouwd, wordt uw leningbedrag naar een bouwdepotrekening geboekt. Afhankelijk van de voortgang van de werkzaamheden aan uw woning worden de verschuldigde bouwtermijnen uit dit depot betaald.

 

Is projectfinanciering niet hetzelfde?

 

Op de meeste nieuwbouwlocaties zijn de kaarten doorgaans geschud als het gaat om een vrije keuze in de hypotheek. Plaatselijke banken zijn een kongsie aangegaan met de verkopende makelaar en claimen bij een geldverstrekker een extra rentekorting op basis van de projectfinanciering.

 

Maar hoe gaat dat eigenlijk in de praktijk?

 • De koper van de nieuwbouwwoning krijgt weliswaar een rentekorting, maar moet dit voordeel bekopen met een hypotheekconstructie die niet bij zijn/haar persoonlijke omstandigheden past. En is - gelet op de netto maandlasten - dus toch duurder uit.

 • Juist om zo'n reden kiezen consumenten dan toch niet voor het rentevoordeel van de projectfinanciering, maar voor maatwerk en gaan in zee met een ervaren hypotheekadviseur. Door een dergelijke begrijpelijke actie wordt het beoogde rentevoordeel onder druk gezet en wordt het voordeel - door de geldverstrekker - uit de projectfinanciering weg gesleuteld.

Klik hier voor een offerteaanvraag

 

Meer weten over Bestaand huis of nieuwbouw

 

Kosten bestaand huis en nieuwbouw

 

Met de aanschaf alleen bent u er nog niet. Naast de aankoopprijs betaalt u nog een bedrag aan eenmalige kosten.

 

 

Een overzicht van de eenmalige kosten bij bestaande en bij nieuwbouw:

 

 

Kosten Koper (K.K.)
(bestaande woningen)

Vrij op Naam (V.O.N.)
(nieuwbouw)

6% overdrachtsbelasting.

n.v.t.

Notariskosten voor eigendomsakte.

n.v.t.

Notariskosten voor hypotheekakte*.

Afsluitprovisie voor de hypotheek (1%)*.

Eventueel taxatiekosten*.

n.v.t.

Eventueel kosten aanvraag NHG (0,3%)*.

Eventueel makelaarskosten (1 a 2%).

Rente tijdens bouw (ca 5% over de koopaanneemsom).

n.v.t.

Totale bijkomende kosten ca 11%.


* deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar

 

Terugkerende kosten

 

Naast het maandelijkse hypotheekbedrag kunt u als huiseigenaar op de volgende terugkerende kosten rekenen:

 • Onroerende zaakbelasting.

 • Waterschapslasten.

 • Woonhuisverzekering.

 • Canon (bij erfpacht).

 • Servicekosten (bij appartement).

 • Onderhoudskosten.


De hoogte onroerende zaakbelasting en de waterschapsbelasting worden bepaald door de WOZ-waarde (Wet Waardering Onroerende Zaken).

 

Onderhoudskosten

 

Een eigen huis vraagt om regelmatig onderhoud en eens in de zoveel jaren zelfs om groot onderhoud. Per jaar bent u gemiddeld 1 2% van de aankoopprijs van uw huis kwijt aan onderhoudskosten, afhankelijk van de staat van onderhoud van uw woning. Bij een appartementencomplex reserveert de Vereniging van Eigenaren maandelijks een bedrag voor deze kosten.

 

 

 

 

 

Copyright BIJN Solutions. Alle rechten voorbehouden